Traplift aanvragen via de gemeente

Wilt u een traplift laten monteren op uw trap? Dan bestaan en twee mogelijkheden waarop u aan een traplift kunt komen. U kunt een traplift aanvragen via de gemeente, of u kunt ervoor kiezen om uw traplift zelf te financieren. Een traplift aanvragen via de gemeente klinkt gunstig in de oren, maar hier zitten ook weer haken en ogen aan. Particuliere aanschaf kan in sommige gevallen een stuk voordeliger voor u zijn. Dat heeft te maken met de voorwaarden die gelden voor een traplift aanvragen via de gemeente. Hieronder lichten we dat even kort toe.

Traplift aanvragen via de gemeente; WMO

U zult ongetwijfeld wel gehoord hebben van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO biedt mensen de mogelijkheid om overheidssubsidie te krijgen wanneer zij behoefte hebben aan zorg of een zorgmiddel. Dit moet uiteraard wel medisch vastgesteld zijn. Dat betekent dat een arts moet hebben bevestigd dat u daadwerkelijk een zorgmiddel nodig heeft omdat anders uw levenskwaliteit achteruit gaat. Een traplift aanvragen via de gemeente kan via het WMO loket. U dient een aanvraag in, levert de benodigde documenten en wacht op uitsluitsel. Dit kan echter wel een paar maanden duren.

WMO; in de vorm van natura of PGB

Er bestaan twee vormen van WMO, namelijk zorg in natura of het Persoonsgebonden Budget (PGB). Zorg in natura betekent dat u een traplift van de gemeente krijgt toegewezen. Vaak gaat het hierbij om een standaard model omdat de meeste gemeenten met één leverancier samenwerken en een beperkt aanbod hebben. Een PGB betekent dat u ondersteuning in de vorm van geld krijgt. In dat geval krijgt u een geldbedrag waar u zelf uw traplift mee kunt aanschaffen. Niet iedereen krijgt echter een PGB toegewezen. Dit wordt vaak ingezet als laatst mogelijke optie.

Zelf aanschaffen kan voordeliger zijn

Het zelf aanschaffen van een traplift kan voordeliger zijn dan een traplift aanvragen via de gemeente. De reden is dat u bij zorg in natura altijd een maandelijkse eigen bijdrage moet betalen. Dit kan oplopen tot wel 39 maanden lang. Het bedrag kan hoog oplopen. Echter, als u uw traplift zelf aanschaft, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Heeft u vragen over een traplift aanvragen via de gemeente of particuliere aanschaf? Neem dan contact op met Mobilae! Dat kan via telefoonnummer 071- 799 8222.